Knaskaninen Manfred!

I måndags så var jag hos läkaren eftersom jag haft väldigt ont i ett ben ett tag och eftersom min bror fick en blodpropp när han var bara nitton så var det bra att kolla upp så det inte var det som var problemet. Det var det inte antagligen, men jag är ju bara tjugo så det ska man väl vara glad för :-) Läkaren trodde det var ischias så jag har fått smärtstillande (som inte hjälper :P) och ska få en tid hos en sjukgymnast.
Idag var jag hos läkaren igen, denna gång på en bokad tid, måndags var drop in då det var mer "bråttom". Har haft problem med magen i ett halvår, så nu har de tagit prover för glutenallergi och så ska jag låta bli att äta sånt med laktos i under två veckor och se om det onda går över och sen dricka jättemycket mjölk för att se om det onda kommer tillbaka = laktosintolerans. Laktoset gick inte att ta på blodprov, det var jag för gammal för tydligen så då får man göra så.

Inte alltför roligt sätt att avsluta året på kanske menmen, känner sig ju lite gammal och skruttig och inte ung och frisk :-)

Köpte en liten leksak åt Strindberg igår, en råtta med fjädrar. På fem minuter hade han haft sönder den så att så blev det med den leksaken! Lukas och Manfred har hållt sig lugna, de tillbringar livet med att mysa tillsammans som vanligt. Hoppas det håller i sig i någon dag eller två iallafall :-) Dom är för söta!

Har stora problem med Manfred dock, det går absolut inte att hålla fast honom. Han klöser upp stora sår om man försöker, tycker det är synd eftersom jag försökt lägga mycket tid på att få honom att vänja sig och ge honom godbitar för att han ska tycka det är positivt att man håller fast honom :/ Men det kanske också lugnar ner sig när han blivit kastrerad, även om det här började redan innan han var könsmogen.

Man märker verkligen skillnad på kaniner som köpts från djuraffär (inte alltid dock). Manfred är totalt omöjlig att försöka hålla fast, men den kull med ungar som Lukas & vår hona Lilo (som itne finns längre tyvärr) fick i maj iår var det inga som helst problem med. De blev hanterade i princip från dag 1 och eftersom de är så söta går det inte att motstå att ta upp dom och hålla på med dom varje dag :-). Lukas är ju dock också från djuraffär och han har det aldrig vart några problem med. Han har alltid vart supergo och lätthanterlig! Manfred är också social och kommer fram och vill gärna vara med, hoppar upp i soffan osv men just det där att hålla honom går inte för sig. Han kan hoppa upp i knät och sitta en liten stund ibland också så han är inte rädd för människor på det sättet. Men det är ju inte naturligt för en kanin att bli fasthållen, de är ju trots allt ett bytesdjur. Så är de hanterade redan som små så brukar det för det mesta gå lättare

Toalettproblem

Nu har julen passerat, djuren fick lite extra gott på julafton. Förutom Strindberg (lille katten) som lätt blir dålig i magen. Men han fick en leksak att roa sig med istället :)

Lukas och Manfred har börjat gnabbas lite, trodde faktiskt inte att det skulle bli så eftersom de alltid vart så goa mot varandra trots att de är två hanar. Det är inte slagsmål, men de kan jaga omkring på varandra och tjivas om just samma grönsaksbit trots att hela skålen är full. Däremellan så ligger de och myser och tvättar varandra precis som vanligt. Planen är att Manfred ska kastreras nu i januari och förhoppningsvis blir det bättre!
Nu är det lite tråkigt här hemma för i takt med Manfreds ökade könsmognad så har det där med att gå på toa blivit sämre och sämre, de hade mattor i sin bur som han lyckades kissa ner helt... :( Nu så har de spån igen, vilket är tråkigt eftersom det dammar väldigt mycket och så går det inte ha buren öppen heller som tidigare så de kan gå in och ut som de vill eftersom stora mängder spån fastnar i pälsen och det är inte så kul att ha över hela vardagsrummet. Så de får komma ut lite mer ospontant...vågar inte ha dom skuttande i vardagsrummet heller nu när Manfred börjat kissa och bajsa överalt, eftersom det är parkettgolv och lätt hänt att man missar något ställe som han kissat på, och sedan har man en ful fläck i golvet istället.
Så nu får de lyftas ut i köket istället när de ska få skutta. Men efter Manfreds kastration så hoppas jag att toabesöken blir lite mer där dom ska vara ;)

Utomhus!

Idag fick Lukas & Manfred komma ut i snön, de har blandade åsikter om det hela. Lukas tycker inte om att vara ute när det är snö, det gjorde han inte förra året heller. Han sitter bara still och burrar upp sig...Manfred däremot som var ute för första gången någonsin (inte bara i snö alltså) for omkring och verkade uppskatta utevistelsen!

Klickerträning

Häromdagen kom det en föreläsare från SMI i Stockholm till skolan och pratade om inlärning hos djur och att de använde klickerträning på deras apor (försöksdjur) för att de ska lära sig sticka ut armen genom gallret för att få spruta osv., istället för att man ska tvångshålla dom som det gjordes förr.

Har börjat klickerträna Manfred och Lukas lite, får se hur det går :) Klickertränade Lukas i våras, han lärde sig stå på bakbenen och hoppa upp på en låda på kommando men sen så blev det inte så mycket träning mer tyvärr...Men nu försöker vi igen!

En söt bild bara!


En bild på Lukas och Sushi, från september någon gång. Hittade dom liggandes och myste i Lukas toalåda :) Detta var innan Manfred flyttade in, så att då var Sushi Lukas bästa kompis och tvärtom. Nu har de ju en varsin ny kompis av samma art, verkar som de glömt bort varandra lite! :D
Lukas ser väldigt kal ut på denna bilden, precis när han fällt av sommarpälsen

Affe på besök!

Här har det vart lite tyst i några dagar, har fullt upp med hund :) Har hunden Affe här på besök, nästan två veckor ska han vara här. Han är bror till vår hund Soda som avlivades i september. Snart åtta månader gammal och massa energi! Men det är kul att ha hund igen, även om det bara är till låns när husse och matte är i New York.

Med de andra djuren går det bra, kaninerna börjar kännas lite understimulerade :/ Vet inte vad man ska hitta på med dom på vintern, blir mest samma saker varje dag...På sommaren är de mer ute och de uppskattar de jättemycket. Försöker hålla dom igång så gott det går iallafall!


RSS 2.0