Lukas & Manfred

http://www.youtube.com/watch?v=TTaTOpS9jMI

Städning

Idag har jag städat jättemycket! Kaninerna tyckte det var otäckt att det blev så blött på golvet och Strindberg blev hysteriskt glad över att jag bytte sängkläder, det är hans favoritaktivitet :) Busar omkring en massa i lakanen då



Vindsspöken

Idag fick jag tampas med en av mina rädslor, nämligen gå upp på vinden på kvällstid. Jag hade glömt ta ner hö till Lukas & Manfred och det var helt slut nere i lägenheten. Jag var livrädd (typ) och trodde jag skulle bli dödad, men jag överlevde även om jag var rätt skakig efteråt. INTE okej att springa omkring där mitt i natten nästan, speciellt inte eftersom en av mina grannar är psykotisk och rätt läskig hon också. Ibland känns det faktiskt som om hon skulle kunna ha ihjäl mig, helt seriöst alltså. Jag är rädd när jag går förbi hennes lägenhet för att det känns som om hon kan komma utspringande när som helst.
Men snart flyttar jag :D Innan dess åker jag, Lukas, Manfred och Strindberg på lite semester hos mina föräldrar, där kan ninisarna få springa i hage ute i trädgården heeeela dagarna om de vill!

Utevistelse!

Idag var det så fint väder att vi gick ut ändå, trots bristen på selar! Nä men de fick ta de gamla, varav en är jättesliten och en alldeles för stor men jag hoppades på att de inte skulle göra några hastiga ryck så att de skulle komma ur dom, och det gick bra och det var väldigt uppskattat :)
(Nu finns även referenslista till inlägget nedan!)


Här ser man på Lukas att selen är för stor, sitter på sniskan :)




Tjoho! :D



Ser ut att njuta av solen :)





The locomotion of a rabbit

För ett år sen läste vi en kurs som hette Djurs systematik, form & funktion, där vi skulle beskriva sex olika djurs rörelsesätt. Självklart hade jag med kanin i det arbetet och idag så har jag läst igenom det igen, Tänkte att jag klistrar in den del om kaninen här om någon skulle vara intresserad! Hade för mig att det var en längre text jag skrivit och att den var ganska bra, men nu när jag läste det så kändes den kort och ganska innehållsfattig men det kanske är ett tecken på då att man faktiskt utvecklas i skolan. Hade jag gjort samma arbete nu hade jag velat ha med mera! Dock minns jag inte vad för begränsningar vi hade, så det kanske inte fick plats mer. Jaja.



Kaninen har ett lätt skelett som endast utgör cirka 7-8% av den totala kroppsvikten (Flecknell, 2000). Bakbenen är långa och kraftfulla i jämförelse med frambenen som är kortare och svagare. När kaninen är yngre än cirka 20 dagar så är dock frambenen och bakbenen lika långa, så under en kort period när den börjat röra sig utanför boet så går kaninen ungefär som en hund eller en katt men ganska snart så blir bakbenen längre och kaninen börjar hoppa när den förflyttar sig (Viala, 2006).

Bakbenen hos den vuxna kaninen har mycket kontakt med marken, från tarsus så är benet helt mot marken (Flecknell, 2000). Tarsus och metatarsus som utgör den bakre delen av kaninens baktass är stora och breda vilket gör att kontaktytan mot marken ökar ännu mera (Cate, 1964). Tarsus och metatarsus sitter ihop med ett kraftfullt ligament mellan de båda benen. Benen är fästa i ledbanden på ett sådant sätt att kaninens baktass blir orörlig mellan tarsus och metatarsus.

Kaninens vrist, mellan tibia och tassen är mycket rörlig och ger stor kraft åt kaninens hopp. Ibland kallas vristen även för kaninens ”hoppled”. Även tårna på kaninens baktass är kraftiga. Kaninens muskler i bakbenen är starka och flexibla, speciellt de muskler som kallas för sträckmuskler. Frambenen kan röras individuellt när kaninen hoppar men bakbenen förflyttar sig symmetriskt i samma takt. I bakbenen är det mer sträckmuskler som arbetar än böjmuskler, så när kaninen hoppar så trycks kroppen framåt i varje skutt med hjälp av bakbenen (Cate, 1964). Den landar på framtassarna och  för bakbenen framåt och neråt så att de hamnar precis bakom de främre tassarna. Sedan så skjuter den ifrån på nytt med bakbenen (Richmond, 2002).


Jag använde vetenskapliga referenser till allt som står, men jag har vart jättedålig på att lägga in dom. Hade det vart nu hade det nog inte ens blivit godkänt för allt vi säger ska refereras.

Referenslista på begäran :) :

Flecknell, P.A. 2000. Manual of rabbit medicine and surgery. Gloucester. British small veterinary association.

Viala, D. 2006. Evolution and behavioral adaptation of locomotor pattern generators in vertebrates. C.R Palevol. 5, 667-674.

Ten Cate, J. 1964. Locomotory movements of the hind limbs in rabbits after isolation of the lumbosacral cord. Journal of Experimentary Biology. 41, 359-362

Richmond, E. 2002. http://www.encyclopedia.com/doc/1G2-3400500216.html (2010-01-30).

 

Och så denna, som fanns med i min referenslista men inte är refererad i texten så jag vet inte riktigt hur jag tänkte där! En väldigt bra bok iallafall så något därifrån har jag nog tagit även om jag inte skrivit några sidnummer ;) :
Hickman, C.P., Roberts, L.S., Keen, S.L., Larson, A., I'Anson, H., Eisenhour, D.J. 2008. Integrated principles of Zoology. New York. McGraw-Hill.


Vägning

Jag måste erkänna att jag haft väldigt dålig koll på vad Lukas & Manfred väger. Så idag vägde jag dom, för att se vad de låg på. Lukas tänkte jag att han skulle väga runt 1,5 för det gjorde han när jag vägde honom för längesen och jag tycker inte att han förändrats storleksmässigt sedan dess. Han vägde 1568 gram iallafall :) Manfred vet jag inte om han blivit vägd någon gång alls, men jag gissade att han skulle väga 1350 eller nåt då han ser mindre ut än Lukas och känns lättare. Men han vägde 1567 gram, så de är ju ganska exakt lika stora då ;) Tycker inte det märks, Lukas känns tyngre!

Inga selar idag heller

Nä som rubriken säger så kom det inga selar idag heller som jag hoppats på. Hoppas de kommer snart för jag har redan betalt för dom :(
Lukas & Manfred fick gå ut på balkongen istället, fast det verkar inte som om de tycker det är så kul där men det är kanske inte så konstigt eftersom den är så liten..de springer in så fort man öppnar dörren igen. Men de kanske uppskattar lite frisk luft iallafall ;)

Två mysgubbar ute på balkongen:




Var även på djuraffären idag och släpade hem 20 kilo kattsand eftersom det var rabatt på det, köpte ett nytt halsband och sele åt Strindberg eftersom han vuxit ur det gamla





Bloglovin

Jag började känna att jag inte längre kan hålla alla bloggadresser i huvudet, så nu har jag börjat lägga till bloggar på bloglovin! Om du brukar läsa min blogg så lämna gärna en kommentar så jag inte missar att lägga till någon, även ni som är "hemliga" läsare och inte kommenterat tidgare för det är alltid roligt att få lite nya bloggar att följa :-)

Manfred bjuder på en bild också ;)


Selar

Jag börjar bli irriterad eftersom jag beställt selar åt Lukas & Manfred som fortfarande inte kommit. Hoppas de kommer snart, nu är det ju sånt väder så att även dom skulle uppskatta utelivet!

En bild på Strindbergarn:

Bus


Trötta

Ungefär såhär har stämningen varit här hemma idag, SNARK


Manfred

Manfred låg under soffan och slappade


Soda

Nu när jag börjat titta efter en ny hund så tänker jag jättemycket på Soda. Saknar henne så mycket. Så orättvist att hon inte fick leva längre än fem månader, att hon var sjuk så mycket hela tiden. Hade allra helst velat ha henne kvar, frisk och pigg. Hon skulle ha fyllt ett år i april. Hon har redan vart död i mer än ett halvår, förstår inte vart tiden har tagit vägen någonstans. Hämtade ner hennes grejer från vinden häromdagen för att titta på dom, de luktade fortfarande som henne. Är så rädd för att glömma bort henne, hur hon var. Att den nya kommer ta hennes plats, det vill jag inte. Vill att Soda ska ha sin plats och den nya sin. Världens finaste lilla valp. Kommer aldrig glömma när jag satt med henne i min famn och väntade på att hon skulle somna och aldrig mer vakna. Hur hemst det kändes att lämna henne helt ensam inne i rummet hos veterinären och bara gå därifrån, hem utan henne.

Hittade denna låten för ett tag sedan och har lyssnat massa på den sen dess, brukar inte gilla Shirley Clamp annars men den här är fin.


Träffat hundar!

Idag så åkte jag till Lidköping där jag skulle möta en uppfödare utav finsk lapphund, som eventuellt kommer få valpar efter två av sina tikar under våren. Hon hade med sig alla sina fyra tikar så det var ett helt litet gäng :-) Var där i en och en halv timme, pratade och umgicks med hundarna som var superfina och trevliga, var hur lugna som helst trots mycket folk på stan eftersom det var marknad där idag!
Ska bli spännande att se vad som händer och sker

Lukas kom och kramades

Satt vid datorn när Lukas kom skuttande upp i knät! Han satt här en stund och gosade och sen skuttade han vidare på nya äventyr


Studiebesök på Astrazeneca

I måndags så var klassen iväg på Astrazeneca för studiebesök på deras djurförsöksavdelning. Var intressant och så men jag har vart där tidigare och tittat på hundarna, då fick vi gå in till dom men nu fick vi kolla från visningskorridor. Fast då var vi bara 4 och nu 40 så det var väl itne så konstigt. Fick även se grisar och möss, som jag inte såg vid mitt tidigare besök där eftersom det bara var hundarna vi skulle titta på den gången till ett projektarbete. Hade hoppats på att få se kaninerna också men icke! Fick se bilder men det förstår man ju att de visar det "bästa" när det bara gäller bilder, men hur som helst så var det små burar som i princip var helt tomma. Verkade inte vara något kul kaninliv. Inte för att något av de andra djuren verkade leva speciellt stimulerande heller.

Med djuren här hemma är allt lugnt. Lukas & Manfred får skutta i hela lägenheten när jag är hemma och det fungerar jättebra. Har beställt nya selar åt dom så snart kan vi gå ut, när snön försvunnit så att de inte blir alltför sura :-)

Lite fixat

Nu så har jag ordnat lite iallafall! Ser ju lite trevligare ut även om jag inte är så haj på sånt där! Tack så mycket Kaninfamiljen för tipset :)

Tråkig blogg

Jag tycker att min blogg ser så tråkig ut, bara helt vit med svart text. Skulle vilja ha en sån där bild längst upp i överkant eller något iallafall! Om någon vet någon bra sida är man kan läsa om hur man gör i ordning sin blogg lite så får ni gärna tipsa! :)

Silvia

Fick ÄNTLIGEN ett svarsmail från tjejen som köpte Silvia i somras (en av kaninungarna)! Hon heter numera Sally! Ägaren hade inte lagt in några bilder på datorn men skulle göra det och berätta mer om henne samtidigt :) Kul!

Otäck händelse

Hade ett par ljus tända på bordet ikväll och gick ut i köket för att hämta dricka, kom tillbaka lagom för att se Manfred stoppa näsan i ett av ljusen och sen kasta sig iväg och lyckas riva med sig båda ljusen så det flög stearin överallt. Snabbt som sjutton se till att ljusen inte riskerade sätta eld på någonting och sen försöka få tag på Manfred för att kolla honom, som tur var såg det inte ut som han fått något stearin på sig som kunnat bränna honom och näsan verkade ha klarat sig så han drog sig väl undan i rättan tid. Det var väldigt obehagligt faktiskt, usch känner mig oansvarig som lämnade det så där även om det bara var för en jättekort stund :(

Nu är det en massa stearin på bordet och golvet också som jag inte får bort, går att skrapa bort en del men är fortfarande som en hinna....har googlat och tydligen kan man lägga över en handduk och stryka på så att det smälter och fastnar i handduken istället så det ska jag göra ett försök med imorgon...

Eight below

Idag fick jag sällskap av alla tre killarna när jag såg på film, jag såg på filmen eight below. En sån där jätteblödig film som inte går att låta bli att gråta till (inte jag iallafall!)
Den handlade om en polarexpedition där man har åtta stycken slädhundar. En olycka gör att slädföraren och en till blir skadad och de måste flyga till närmsta stad för vård. Hundarna får inte plats i flygplanet utan lämnas, binds fast och de drar åt halsbanden för att de inte ska komma loss. Tanken är att den som flyger ska lämna de som behöver vård och sen komma tillbaka och hämta hundarna. Men på grund av vädret så ställs all flygtrafik in och det är inte tillåtet att åka till platsen förren ett halvår senare.
Hundarna lyckas ta sig loss från där de bundits upp efter två veckor och sedan får man följa dom när de tvingas klara sig själva på en plats täckt av snö och is och dålig tillgång på mat.

Sorgligt var det.

Glada kaniner & sur katt

Lukas & Manfred är jätteglada nu när jag är hemma hela dagarna, för det innebär att jag vågar ha dom ute i hela lägenheten hela dagen för jag kan kolla med jämna mellanrum så att Manfred inte orsakat några olyckor som riskerar att förstöra parketten :-) De skuttar omkring och ser jätteglada ut mest hela tiden, märks verkligen jättestor skillnad jämfört med när de har lite mindre utrymme. Annars så får de bara vara i hallen och köket men det gillar dom inte lika mycket, eftersom jag sitter i vardagsrummet mest när jag pluggar/ser på tv osv så vill de såklart också vara där :-)
Strindberg däremot har vart lite sur, eftersom jag vart hemma men mest suttit vid datorn och skrivit hemtenta. Så han har suttit bredvid mig och vrålat av missnöje över att jag inte haft tid att leka med honom! Han ser det väl som att jag bara suttit och glott på datorn, när jag kunde leka med honom istället! Nu är jag färdig med hemtentan så nu har jag tid med honom hela dagarna!
Lite tråkigt ä det ju att vara färdig redan på sätt och vis, för ingen annan är färdig så jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på fram till måndag och det är skola igen! Idag har jag sett på tv typ hela dagen och hållt på med djuren och jag är redan uttråkad. Jaja, får väl försöka njuta av "ledigheten" så länge det varar, för snart blir det massa skolgrejer att göra igen!

Mamma och pappa hund

Som ni kanske vet så är jag på jakt efter hund, vet inte om det är någon läsare av min blogg som är intresserad av hund (det är ju inte för hund jag skapat den) så därför så skriver jag inte speciellt mycket om det heller, skaffar jag en hund sen så kanske jag gör en ny blogg till den om jag vill blogga om den också. Har en känsla av att det kommer hända så mycket med den att det finns massa att säga och jag vill ju inte att mina kaninintresserade och kattintresserade läsare ska lämna mig :-)
Tänkte hur som helst visa tre av de kombinationer som jag lämnat intresse på och som jag tycker är intressantast både till utseende och det viktigaste: mentaliteten!

+


+


+

Grabbarna

En liten bild på tre fina killar:


Försökskaniner

Har kollat lite närmre på kaniner som används i djurförsök, vilka regler som gäller.
Tittar man på exempelvis burmåtten så ser det ut såhär:
En sällskapskanin på 1 kg måste ha ett minsta mått på 0,5 kvadrat (50x100cm)
men en kanin som används i försök som väger 7 kg, har bara krav på minst 0,4 kvadratmeter (40x100cm)

Det är ju ganska sjukt faktiskt hur mycket det skiljer sig.

Kaniner i produktion

En av uppgifterna på tentan är att jämföra hållande av kaniner för slakt, försök och som sällskap.
Det blev en diskussion om detta (på facebook :D) då några i klassen sa att det var sällskapskaninsreglerna som gällde för produktionsdjur. Jag mailade ordföranden i sveriges kaninproducenters förening och det var som jag trodde, det finns inga regler för att hålla kanin inom produktion. Det är djurskyddslagen som finns så förstår men ingenting mera. Så i princip är det okej att hålla kaninen i en pyttebur t ex då det är svårt att säga om den lider i det utrymmet. Osv.
Föreningen hade dock ett eget regelverk som gäller för de som vill vara med, men alla i sverige är inte det. Detta regelverk är skickat till jordbruksverket för granskning och de hoppas på svar i vinter, om regelverket accepteras så innebär det att det kommer finnas regler som gäller för all svensk produktion sen.

Buslukas!

Sitter vid datorn och skriver på min hemtenta, när Lukas kommer skuttande från hallen i full fart och gör värsta glädjeskutten och springer två varv runt vardagsrumsbordet som värsta rallykallen!

Lukas & Manfred

Lukas och Manfred var ut och luftade sig lite på balkongen idag!







Kliade lite!







Tandlossning

Igår kväll när jag gick och la mig så hittade jag två tänder i sängen, Strindberg tyckte tydligen att det var en bra idé att tappa dom där! Lillkillen börjar bli stor :D

Det här med kattmat

Var inne på foderbilen förut och tittade på kattmat och kom att tänka på det här med vilken syn som många har angående vilken mat som man bör ge till sin katt. Är många som säger att de ger "Ica-foder" för att de inte har råd med någonting annat. Men det kanske man borde tänkt på innan man skaffade katten, känns som ett dåligt argument att man inte vill fylla kattens näringsbehov för att man inte har råd. Är som om jag skulle sluta köpa hö till Lukas och Manfred för att det är för dyrt. Vore ju väldigt mycket bättre om jag bara kunde ge dom lite morot varje dag, billigt och bra! Men inte speciellt nyttigt.
Whiskas och Friskies tillexempel, innehåller för höga halter utav salt. Man har på salt för att höja smaken på fodret och för att få katterna att dricka mer då många katter dricker för lite vatten (många riskerar faktiskt uttorkning pga det). Katterna dricker kanske mera, men det blir ju +- 0 då saltet "förstör" att katten dricker mera vatten. Det är väl en god tanke av fodertillverkarna att katten ska dricka mer men då kanske man skulle rekommendera att komplettera med blötfoder eller hälla på vatten på torrfodret, snarare än att hälla på salt?
Saltet ökar även risken för njursten, som kanske inte blir ett problem förren efter många år när stenarna byggs upp och då kan problemen vara så stora att de inte går att göra något åt. Njurarna kan även ta skada på andra sätt s¨de utsätts för hög belastning, njurarna fungerar som renare av kroppen och de ansträngs väldigt mycket om man dagligen tillför ämnen som inte ska vara i kroppen.

Mjau, friskies och whiskas innehåller allihop för mycket kolhydrater för en katt. Katter har för kort tarm för att tillgodogöra sig speciellt mycket näring från kolhydrater. Kolhydraterna bidrar enbart till fetma. Så köper man sån billig mat så lägger man sina pengar på....ingenting i princip.
Det finns inget torrfoder som går att jämföra med blötmat eller BARF men det finns väldigt mycket torrfoder som är bättre näringsmässigt än "Ica-foder". Alla torrfoder innehåller kolhydrater, vilket behövs för att det ska gå att göra kulor utav det. Kolhydrater i liten mängd gör dock inget (oftast men alla är ju olika) utan kan snarare vara bra för tarmmotoriken, lite näring kan katter tillgodogöra sig från kolhydrater i torrfoder eftersom dom kolhydraterna är processade för ett lättare upptag. Exempel på bättre foder är James Wellbeloved & Eukanuba. Ett dyrt foder är inte nödvändigtvis bra, Royal canin innehåller också kolhydrater i sån mängd att katterna riskerar att bli feta och man lägger sina pengar på sånt som inte gör någon nytta.
Fetma kan leda till ett flertal följdsjukdomar, precis som hos människa. Typ diabetes, hjärtproblem osv. Det som folk brukar göra för att undvika feta katter är att ge dom mindre mat, vilket medför att de istället får i sig för lite protein och fett (bra fetter)

Min åsikt är iallafall att man bör tänka över båda en och två gånger innan man skaffar ett djur om man har råd att ge dom det de behöver, och även ta reda på vad dom behöver!
Tittade även på vad Strindbergs mat kostar per månad. Han äter Eukanuba kitten och då blir det ungefär 127 kronor på en månad med den mängd han äter nu (men mängden ändras ju eftersom han växer så svårt att säga exakt). När han övergår på vuxenfoder sen och har en fast mängd så är det lättare att säga en exakt kostnad. Tittade här på en 8 kg's katt vilket är en väldigt stor katt och då blir det ungefär 180 kronor/månad.
Inte så speciellt dyrt precis! Dessa foder kan man ju även köpa i stor förpackning (10 kg) medan man bara säljer 4 kg's förpackningar av icamat som mest.

Hemtenta!

Nu har vi hemtentavecka vilket innebär att jag inte behöver åka till skolan förren på torsdag! Superskönt :-)
Igår så åkte jag hemifrån klockan 5 på morgonen för att jag skulle träffa en läkare, kan ju inte påstå att jag var speciellt pigg på kvällen sen! Tur att djuren är så söta och mysiga så det är kul att komma hem <3 Tänkte på det, att det är så mycket skönare att komma hem nuförtiden. Slipper ha ont i magen och må dåligt över att veta att oavsett hur mycket man anstränger sig så finns det hela tiden något att klaga på. Har börjat få tillbaka lite självförtroende och är mycket gladare än på lääääänge, minns inte ens när jag var så glad senast! Ingen som klagar eller trycker ner mig, bara fina djur som alltid uppskattar mig varje dag <3 Saker känns roliga igen och jag orkar umgås med folk igen, tidigare kändes allt bara tråkigt och jobbigt och tröttsamt. Skönt är det! Ser fram emot att flytta och jag kommer antagligen få hem en valp igen i slutet av juni, härligt!

Duktig Manny!

Idag stod det kloklippning och borsning av Lukas och Manfred på schemat. Det var första gången som det gick att klippa klorna på Manfred utan att han fick panik, kunde ha honom i knät bara och ta tag i en tass i taget och klippa. I vanliga fall brukar man få lägga honom på rygg mellan benen och "klämma" fast honom för att det ska gå. Duktige killen <3 Han hade börjat bli duktigare på det redan innan kastrering men den har nog bidragit också :)
Dum som jag var så tänkte jag borsta honom också, men då blev det för mycket för honom och han fick panik på samma sätt som vanligt. Så då höll jag honom och väntade tills han lugnat sig och sen tog jag två tag till med borsten och sen fick han gå, han blev inte färdigborstad då men tyckte det var viktigare att avsluta det lugnt och stilla än i panik.
Får tänka på det i fortsättningen, att man inte kan hålla fast honom för länge utan avsluta medan det går bra! Jaja, man lär sig av sina misstag :)
Lukas är det inga problem med, såhär ligger han under kloklippet:

Går att ha honom sittandes vanligt också, men tycker det är lättare att komma åt såhär och han verkar inte speciellt berörd utav det!

Kattbad

Har inte lyckats få någon film på tvättandet :( Typiskt! Jaja, det är säkert fullkomligt normalt

Lukas och Manfred har vart i kök och hall i fem timmar totalt nu och hittills har Manfred BARA använt sig av lådan! Hoppas att det fortsätter så, duktige killen. Jag har gjort iordning två skålar med grönsaker åt dom, ställde dom på olika ställen och lyfte en kanin till varje så att de skulle fatta grejen. Anledningen är att de alltid ska ha samma grönsaksbit annars och kan springa omkring och ha dragkamp om den. Men det slutade ändå med att de står vid samma skål och äter...Kaniner alltså!
Strindberg har badat första gången idag, det gick bra men var inte så uppskattat. Han har även fått en rå kycklingklubba för första gången vilket var desto mer uppskattat :) Men det var ju ganska naivt av mig att lägga den på ett fat och tro att den skulle få ligga kvar där.....:D

RSS 2.0