Strindberg

Igår kom vår kattunge hem till oss, Strindberg :)

Bilder:




Sushi, den gamla katten, är lite misstänksam och grinig men än så länge går det över förväntan! Men han får inte komma nära, men det släpper väl förhoppningsvis :)

Manfred börjar bli stor!

Var ju inte många dagar sedan jag skrev att Manfred inte visade några tecken alls på att börja bli könsmogen, men helt plötsligt gick det fort och nu har kulorna trillat ner :-) Han har även börjat gå och bajsa lite överallt, vilket antagligen betyder att han går och "doftar av sig"! Men han är fortfarande jättetrevlig i temperamentet, inte grinig och sådär. Får försöka planera in när kastreringen ska bli också!

Veterinärbesök

Ja nu har vi vart med Lukas till veterinären. Aldrig mer den djurkliniken alltså. Det var nog den sämsta jag sett (aldrig vart där tidigare), omodern osv. De som arbetade där var av den "äldre modellen" vilket inte behöver vara dåligt egentligen, men känns inte smo att kaniner var så mycket på schemat när de utbildade sig...
Men det värsta var veterinären som Lukas skulle till. Hon tittade inte ens på Lukas, drog bara över ryggen på honom för att känna om han var mager. Sedan tittade hon i munnen på honom och såg att han hade lite taggar på kindtänderna, men de var så små att de inte orsakade hans matproblem men att de behövdes ta bort ändå för att undvika problem i framtiden. Sedan gick hon....Utan att säga hejdå eller någonting, hons presenterade sig inte heller. Jaha vad hände med att han ätit dåligt de senaste dagarna och vart slö? Det kunde hon inte säga. Men hon tittade ju inte ens något på honom. Lyssnade inte ens när jag sa att han vart lite snorig och frågade om det kunde ha med saken att göra.
Ska ge honom critical care iallafall, eftersom han kommit igång med ätandet något så förhoppningsvis får det igång magen igen. Nu äter han igen och är pigg, så avvaktar och ser vad som blir. Ska beställa en annan tid, förmodligen på blå stjärnan i skara där han var för ett år sedan, och be dom slipa tänderna. Tänker inte lämna Lukas hos den kliniken vi var på idag, känns som de kommer söva honom till döds då eller något.. Veterinären sa tillochmd att de inte gärna sövde kaniner för att det finns risk att de dör, det säger ganska mycket tycker jag eftersom de veterinärer jag träffat hittills säger att det inte är någon fara. Känns som att den kliniken inte hade någon kunskap alls. Lukas har vart sövd två gånger tidigare utan problem, första gången var han bara fyra månader dessutom.

När jag ringde för att beställa tid så tyckte dom att jag kunde komma NÄSTA vecka, detta sa dom när han inte åt alls och var jättetrött. Han hade ju dött på en vecka...sjukt.

Feliway!

Tidigare idag kom det ett paket på posten, från en "internetveterinär" med receptfria produkter. Fick en sprayflaska med feliway och en avgivare som man sätter i kontaktuttaget. Feliway innehåller kattens naturliga ansiktsferomoner och verkar lugnande. Vår kissekatt här hemma stressar upp sig lätt nämligen när hon är ensam hemma och hon kissar gärna utanför lådan, i soffan och i sängar. Vi har använt spray i två veckor och kissandet har minskat något så nu fick vi en ny spray plus en avgivare som ger ett mer jämnt flöde över hela lägenheten än sprayen som man sprayar på specifika platser (i vårt fall där hon kissar då). Förhoppningsvis blir hon lite lugnare av det :) Snart kommer det en till kisse hit också, som hon förhoppningsvis accepterar som kompis och på såvis inte blir lika stressad när hon är ensam!

Lukas är piggare igen, han äter bättre också. Men ska ändå till veterinären imorgon så de får kolla honom, vet ju inte om problemet återkommer så känns ju bättre att de kollar det nu i veckan istället för att det kommer till helgen så att vi får åka iväg med honom till en annan stad plus dyra jouravgifter osv. Kanske hade magen hamnat i obalans bara och så ordnade det sig av att han "tvingades" i lite näring :-) Vi får väl se!

Lukas till veterinären

Lukas har vart lite hängig i ett par dagar, var väl i fredags jag reagerade över att han verkade lite slöare. Igår kväll (söndag alltså) så ville han inte äta, ville inte ens ta pellets eller banan m.m. Den som känner Lukas vet att han ALDRIG nekar till att äta något gott. Han var även jätteslö då, ville inte hoppa ut ur buren när jag öppnade trots att de alltid kastar sig ut annars. Lyfte ut honom efter ett tag men han la sig under soffan bara.
Gav honom hövatten i spruta i munnen, försökte ge Critical Care också men det gick inte att ta upp i sprutsn och gick inte att ge med sked för han svalde det inte så det bara rann ut :(
Var vaken typ hela natten och kollade till honom med jämna mellanrum för att se så han var okej. Imorse så åt han lite igen, men det gick rätt trögt och han är fortfarande slöare än normalt. Ringde till smådjurskliniken, först sa receptionisten att han kunde komma på torsdag(!!) men sa att han var tvungen att komma in tidigare eftersom det kan gå så fort med kaniner om de inte äter ordentligt. Så imorgon bitti ska han bli undersökt och få tänderna tittade. Han har haft problem med tänderna tidigare, när jag köpte honom hade han fått dålig kost antagligen ås kindtänderna var vassa men sen dess har det inte vart några problem. Konstigt om det är tänderna igen för han får i princip bara hö :/ Men jaja, det visar sig imorgon, hoppas det inte är något allvarligt

Pluttgubben!

Har haft lite problem med att Manfred inte velat att man håller fast honom, men idag satt han med mig vid datorn och han låg i min famn jättelänge och verkade jätteavslappnad trots att jag höll i honom :) Låg och njöt med halvslutna ögon och verkade uppskatta det! Hoppas det fortsätter så!

Kastrering

Här hemma har det inte hänt så mycket på ett tag. Allting rullar på som vanligt. Vår marsvinsbur blev färdigbyggd häromdagen så ska försöka lägga in någon bild på den :)
Håller på och planerar för kastrering av Manfred också, får nog bli i januari. Han är ungefär 4 månader gammal nu så det borde bli lagom, än så länge visar han inga tecken på könsmognad.
Har lite problem med att välja försäkringsbolag till Manfred, har Lukas försäkrad i agria. Men vår hund soda var försäkrad i agria och jag tycker att agria hanterade allt kring hennes sjukdom så dåligt så vill väl egentligen inte försäkra Manfred där...men vet inte vad jag ska ta istället för något då.

Lukas & Manfred

Lukas och Manfred chillar i klösträdet


Hemtenta!

Ja denna vecka har vart hemtentavecka, jag blev precis färdig med över ett helt dygn tillgodo! Har suttit hela dagen och räknat på foderstater till nötkreatur, köttrastjurar och mjölkraskvigor. Mycket siffror att hålla reda på men det känns som om jag räknat rätt på allihopa :-)
Annars har det vart frågor om utfodring av gris, häst, hund och katt och zoodjur. Inget om de mindre smådjuren menmen, det hade man väl nästan kunnat vänta sig!

Förresten är det bestämt nu att vår katt Sushi ska få sig en kompis, den 28 november är han leverensklar och så här ser den lilla godingen ut:

Har funderat på namn, vore ju kul med någonting som passar med Sushi. Kanske Miso? :) (en japansk soppa som äts till sushi)

Burbygge!

De senaste dagarna har det byggs marsvinsbur här hemma, av en nedlagd bokhylla som får övervåning också :) Gott om plats för de små flickorna!

Häromdagen när jag kom upp på morgonen så hade Lukas och Manfred inte ätit något hö, det var helt fullt i höhäckarna. Blev jätteorolig! Såg sen att de inte druckit något vatten heller, troligen något fel på flaskan för när de fick en skål vatten så drack de jättemycekt och sen satte de igång att äta också :) Skönt det iallafall och att det inte verkar ha gjort något att de inte åt eller drack något på en hel natt, tur att jag reagerade fort iallafall :)

Morotsdags

Lukas och Manfred käkar morot, den stora favoriten!




Citron = gott!

Idag hade det hänt en liten olycka (misstänker att Manfred är den skyldige) och eftersom jag hade läst att det var bra att ha på citron på kissfläcken för att de inte tyckte om doften och därför inte skulle kissa där med så hade hade jag på det. Lite trevligare doft än typ ättika. Men nähä, Lukas och Manfred ställde sig och slickade på det och verkade överlyckliga över att ha något så gott på golvet! De verkade inte så jätteavskräckta precis ;-)
Har insett också att jag måste skaffa en låda med högre kanter, när den är renstädad så har de börjat tycka om att gräva i den och det flyger sand hejvilt :-) Får kolla på Ikea någongång, till katten har vi en vanlig plastlåda för att hon också grävde ut en massa av sanden på golvet och det fungerar fint till henne så det borde fungera åt kaniner också!



Bildserie på de två herrarna


Såhär gick det till en gång när Lukas och Manfred fått nytt vatten i flaskan, Lukas stod med tassarna på Manfred och försökte trycka ner honom från flaskan och Manfred stod och tryckte upp näsan mot pipen så inte Lukas kunde komma åt vattnet. Schyssta gubbar! <3


Gosenosen


Katt!

Fick ett lite tråkigt besked idag, hade nämligen anmält intresse att vara jourhem åt en jättefin katthona men fick idag veta att katten redan fått ett annat hem..synd :(
Har mailat på en kattunge på blocket (inte jouris), en jättefin hankatt. Skulle vara jätteroligt och mysigt med en katt, har en katt hemma redan men det är egentligen min sambos och så känner jag att det finns ett så stort tomrum här hemma sen Soda dog..

Idag har marsvinen Signe & Hedvig krävt uppmärksamhet, så fort jag rört mig så har de tjutit helt hysteriskt. Annars så tjuter de när de vill ha mat men så var inte fallet idag. Inte blev de nöjda av att komma upp heller. De ville nog helt enkelt bara höras litegrann ;)

Lugn dag

Idag har det vart en lugn dag här hemma, jag har vart hemma då vi avslutat kursen Djurs fysiologi & funktion nu och det händer ingenting i skolan förren nästa vecka när vi får ut en hemtenta i utfodrings-kursen :-)
Har klippt klorna på Lukas och Manfred, på Lukas var det lika oproblematiskt som vanligt men Manfred var lite jobbigare då han somsagt inte tycker om att bli fasthållen. Alla klor blev dock klippta tillsist! Klickertränade lite med Lukas också, det gick ganska bra. Än så länge så är vi bara på att kunna ställa sig på bakbenen på kommando, men man måste ju börja någonstans ;)

Godnatt!

Manfred



Detta är Manfred, en blåögd liten goding med ett vitt och ett svart öra och med ett vitt ben :-) Han är djuraffärskanin så tyvärr vet jag inte vilken ras han är men han är väldigt lik Lukas utseendemässigt så jag gissar på lejonhuvad dvärgvädur (lejonhuvad är iallafall helt säkert).
Han är an aktiv och social liten kanin som gärna kommer upp i soffan och tittar vad man gör. Dock tycker han inte om att bli fasthållen så det övar vi på nu, det kan ju underlätta när man ska klippa klor osv :-) Har nog aldrig tidigare stött på en kanin som är så motvillig till att man håller fast!
Han och Lukas är bästa vänner och är alltid tätt intill varandra, myser och tvättar varandra. Antagligen kommer Manfred att kastreras precis som Lukas är för att minimera risken att det uppstår bråk. Men än så länge har allting gått hur bra som helst mellan dom!

En matta!

Nu har Lukas och Manfred fått en matta i buren, köpte två billiga (och mjuka!) mattor från rusta :-) Än så länge fungerar det bra. Har flyttat deras toalåda tillbaka till den vanliga platsen så den är inte under höet längre, de använder den bra igen! Hoppas det håller i sig, bättre för deras tassar med en mjuk och skön matta och så är det ju inte fy skam att slippa kostnaden för spån heller :P

RSS 2.0