Det här med kattmat

Var inne på foderbilen förut och tittade på kattmat och kom att tänka på det här med vilken syn som många har angående vilken mat som man bör ge till sin katt. Är många som säger att de ger "Ica-foder" för att de inte har råd med någonting annat. Men det kanske man borde tänkt på innan man skaffade katten, känns som ett dåligt argument att man inte vill fylla kattens näringsbehov för att man inte har råd. Är som om jag skulle sluta köpa hö till Lukas och Manfred för att det är för dyrt. Vore ju väldigt mycket bättre om jag bara kunde ge dom lite morot varje dag, billigt och bra! Men inte speciellt nyttigt.
Whiskas och Friskies tillexempel, innehåller för höga halter utav salt. Man har på salt för att höja smaken på fodret och för att få katterna att dricka mer då många katter dricker för lite vatten (många riskerar faktiskt uttorkning pga det). Katterna dricker kanske mera, men det blir ju +- 0 då saltet "förstör" att katten dricker mera vatten. Det är väl en god tanke av fodertillverkarna att katten ska dricka mer men då kanske man skulle rekommendera att komplettera med blötfoder eller hälla på vatten på torrfodret, snarare än att hälla på salt?
Saltet ökar även risken för njursten, som kanske inte blir ett problem förren efter många år när stenarna byggs upp och då kan problemen vara så stora att de inte går att göra något åt. Njurarna kan även ta skada på andra sätt s¨de utsätts för hög belastning, njurarna fungerar som renare av kroppen och de ansträngs väldigt mycket om man dagligen tillför ämnen som inte ska vara i kroppen.

Mjau, friskies och whiskas innehåller allihop för mycket kolhydrater för en katt. Katter har för kort tarm för att tillgodogöra sig speciellt mycket näring från kolhydrater. Kolhydraterna bidrar enbart till fetma. Så köper man sån billig mat så lägger man sina pengar på....ingenting i princip.
Det finns inget torrfoder som går att jämföra med blötmat eller BARF men det finns väldigt mycket torrfoder som är bättre näringsmässigt än "Ica-foder". Alla torrfoder innehåller kolhydrater, vilket behövs för att det ska gå att göra kulor utav det. Kolhydrater i liten mängd gör dock inget (oftast men alla är ju olika) utan kan snarare vara bra för tarmmotoriken, lite näring kan katter tillgodogöra sig från kolhydrater i torrfoder eftersom dom kolhydraterna är processade för ett lättare upptag. Exempel på bättre foder är James Wellbeloved & Eukanuba. Ett dyrt foder är inte nödvändigtvis bra, Royal canin innehåller också kolhydrater i sån mängd att katterna riskerar att bli feta och man lägger sina pengar på sånt som inte gör någon nytta.
Fetma kan leda till ett flertal följdsjukdomar, precis som hos människa. Typ diabetes, hjärtproblem osv. Det som folk brukar göra för att undvika feta katter är att ge dom mindre mat, vilket medför att de istället får i sig för lite protein och fett (bra fetter)

Min åsikt är iallafall att man bör tänka över båda en och två gånger innan man skaffar ett djur om man har råd att ge dom det de behöver, och även ta reda på vad dom behöver!
Tittade även på vad Strindbergs mat kostar per månad. Han äter Eukanuba kitten och då blir det ungefär 127 kronor på en månad med den mängd han äter nu (men mängden ändras ju eftersom han växer så svårt att säga exakt). När han övergår på vuxenfoder sen och har en fast mängd så är det lättare att säga en exakt kostnad. Tittade här på en 8 kg's katt vilket är en väldigt stor katt och då blir det ungefär 180 kronor/månad.
Inte så speciellt dyrt precis! Dessa foder kan man ju även köpa i stor förpackning (10 kg) medan man bara säljer 4 kg's förpackningar av icamat som mest.

Kommentarer
Postat av: Lena & tussarna

Tack för besöket på tussarnas blogg!

Tussarna tackar för berömmet :)

Lapphund är en helt underbar och fantastisk ras!

Så tragiskt för dig att din lilla tuss fick somna in så tidigt i livet!

Kram

2011-03-06 @ 16:15:35
URL: http://tildetilde.com/lapptussarna

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0